Atracții turistice cu plecare de la Cabana Transalpina Rânca

 

Plimbări

Trasee montane 

Atracții de vizitat cu mașina

Trasee pentru bicicliști

Plimbări cu plecare de la Cabana Transalpina:                                              

Pe Vf. Corneșul Mic (1698m), durata 1 ora dus-intors. Pe șosea prin statiune pâna la Hotel Onix, și apoi spre vârful pârtiei de schi M1.

Pe Vf. Cornesul Mare (1686m), durata 1:30 ore dus-intors. Pe șosea prin statiune pâna la Cabana Ingrid, și apoi pe deal in sus pana la bazinele de apa.

Pâna la stână. De la baza pârtiei noi (telescaun), încă 30 min pe un drum de țară. Se poate servi mămăligă la ceaun cu bulz.

Trasee montane cu plecare de la Cabana Transalpina:

  Vârful Păpușa (2136m) Durata : aproximativ 1:30 - 2 ore. 

De la cabana, urmăriți stâlpii de marcaj, traversați pârâul pe la bazinele de apă, treceți pe la cruce, pe la ciupercă, și apoi urmați cărarea pe creastă până pe vârf. Evitați zona cu grohotiș din partea stângă. Intoarcere pe același traseu.

 

  Lacul Câlcescu  Durata : 7-8 ore                                                                 

Mergeți cu mașina pâna la parcarea din Saua Urdele. Traseul este marcat cu bandă roșie. Urcare susținuta pe poteca spre Vf Iezer (2157m) si apoi pe curba de nivel pe lânga Vf. Mohorul (2337m). După o ușoara coborare in Saua Mohorului, traseul trece pe Vf. Pleșcoaia (2250m) si prin Saua Pleșcoaia. Când ajungeți la o săgeata desenată cu pietre pe sol și scris LAC  ați ajuns la scurtatura de coborâre spre lac, marcata cu triunghi roșu la inceput. Coborârea va fi abrupta, pe grohotiș. Se văd întâi cateva lacuri mai mici, apoi spectacularul lac Câlcescu (1920m). Intoarcere pe același traseu. 

 

Alternativ, pt a evita coborârea si urcușul abrupt pe triughiul rosu, se poate continua pe banda roșie pe Vf. Setea Mica si Vf. Setea Mare până la Saua piatra tăiată, de unde se coboara pe marcaj cu cruce roșie pana la Lacul Câlcescu; dar traseul va fi mai lung cu câteva ore.

 

Traseu alternativ, cel mai scurt, durata 4 ore: Mergeți cu mașina pâna aproape de Obârșia Lotrului. Parcați la șosea in punctul unde incepe marcajul (sau mai mergeti cât se poate cu mașina, 2km). Traseul este marcat cu cruce roșie. Urcare 2:30 ore, coborâre 1:30 ore pe aceeași potecă.

 

 Vârful Parângu Mare (2519m)  Durata : 10 ore.

Mergeți cu mașina pana la parcarea din Saua Urdele. Traseul este marcat cu bandă roșie. Urcare susținuta pe Vf Iezer (2157m) si apoi pe curba de nivel pe lânga Vf. Mohorul (2337m). După o ușoara coborâre in Saua Mohorului, traseul trece pe Vf. Pleșcoaia (2250m) si prin Saua Pleșcoaia, apoi urca pe Vf. Setea Mare (2365m) si apoi pe Vf. Setea Mica (2278m). Urmează coborâre la Saua piatra tăiata, unde traseul se ramifică. Continuați  pe marcajul cu bandă roșie, pe creasta cu urcușuri si coborâșuri, pe Vf. Lesu (2375m), Vf. Păclișa (2335m) și Vf. Gruiu (2345m). Din Saua Gruiu, o ultimă urcare susținuta până pe Vf. Parângu Mare (2519m). Intoarcere pe același traseu. (5 ore dus; 4:30 ore intors)

 

                                                                                          

Traseu alternativ pentru Vârful Parângu Mare (2519m) , durata 8-9 ore: mergeți cu mașina pâna la Obârșia Lotrului (25km), apoi până la Cabana Groapa Seacă (12km), aproximativ o oră. Apoi urmariti marcajul cu punct rosu. Drum forestier 4km (se poate și cu mașină de teren). Urcare prin pădure până la Refugiul Agățat. Urcare în zona alpină la lacul Zănoaga Stânei, unde veți vedea rămășițele unui avion căzut in 1970. Urmează lacul Roșiile, lacul Lung si lacul Mândra. Traseul cu punct roșu ocolește lacul Mândra si urcă abrupt până pe Saua Gruiu. De acolo se urmează marcajul de creasta cu banda roșie până pe vf. Parângu Mare. Intoarcere pe același traseu.

 

  Lacul Petrimanu  Durata : 10 ore

Parcați in punctul de pe șoseaua Transalpina in spatele Vârfului Păpușa in dreptul indicatorului unde scrie Lacul Petrimanu 5h. Traseul este marcat cu bandă roșie. Urca ușor pe Vf. Cioara (2123m), pe lânga Vf. Galbenul si Vf. Mușetoaia. Apoi urcă pe lânga Vf. Micaia (2186m) de unde marcajul nu mai exista, si coboară pe Vf. Pristosul (2075m)  pana la Curmatura Oltețului. De acolo urmează o coborâre abruptă pe drum spre Lacul Petrimanu. Intoarcere pe același traseu. (5 ore dus, 5 ore intors).

 

 Vârful Micaia (2186m)  Durata: 5-6 ore

O varianta mai scurtă a traseului spre lacul Petrimanu. Urcare pe vf. Micaia și intoarcere pe același traseul marcat cu banda roșie.

Atracții turistice (de vizitat cu masina):

 Soseaua Transalpina (DN 67C), cunoscută şi sub numele de Drumul Regelui, traversează Munții Parâng, prin Stațiunea Rânca, leagă Oltenia de Transilvania și este cea mai înaltă şosea din România atingând în Pasul Urdele altitudinea de 2145 m. Porneşte din comuna Bengeşti-Ciocadia judeţul Gorj şi ajunge la Sebeş (județul Alba). Cabana Transalpina se afla pe Soseaua Transalpina (DN 67C km 34+800) la 20 km de Novaci si 25 km de Obârșia Lotrului.

 

  Peștera muierilor: De la Cabana Transalpina coborați cu mașina la Novaci (20km) și apoi spre Baia de Fier (inca 8 km). Puteți vizita de asemenea si Peștera Polovragi, mănastirea Polovragi si cheile Oltețului, situate in apropiere. 

 

    Complexul Constantin Brâncuși,  Tg Jiu.                                                 

De la Cabana Transalpina, coborati cu mașina la Novaci (20km) și apoi spre Tg Jiu (50km). Puteți vizita celebrele sculpturi Poarta sărutului, Masa tăcerii si Coloana infinitului.

Trasee pentru biciclisti:

Novaci – Cabana Transalpina: pe șoseaua Transalpina, 20 km, urcare. Sau in direcția opusa, coborâre.

 

Cabana Transalpina – Cabana Obârșia Lotrului: pe șoseaua Transalpina prin pasul Urdele, platou 14 km la 2000m altitudine cu urcari si coborari usoare, saua Stefanului, coborâre la Obârșia Lotrului. Se poate continua spre lacul Vidra sau spre stațiunea Voineasa. 25 kn in total.

Se poate continua spre lacul Vidra sau spre stațiunea Voineasa. Sau se poate continua spre Oașa, Șugag, Sebeș. Sau spre Jina, Sibiu. Sau spre Valea Jiețului, Petroșani.

 

Pentru biciclete de teren (MTB):

Se pot adapta traseele montane de mai sus.

Alte trasee:

Plecare din Rânca de langa partia de ski M1 sau de la releul de televiziune - Mina de grafit - Peștera Muierilor  în Baia de Fier.

Drumul Strategic: din Saua Stefanului de pe șoseaua Transalpina, traseu pe vârfuri de 2000m, vf. Bora, vf. Puru, vf. Pietrele, vf. Fratoșteanu, cu ieșire la Ciunget. Apoi spre statiunea Voineasa. Traseu